Roman Polanski sokszorosan ellentmondásos életpálya elején készítette a fekete-fehér színekben megálmodott Iszonyatot, melyen főszereplője az akkor még pimaszul fiatal Catherine Deneuve. Az 1965-ös alkotás rendkívül alacsony költségvetésből készült, mégis magasan hozza a korabeli és későbbi horrorfilmek színvonalát. Carol, a szőke kozmetikus lány minden férfi álma, de valami gond van vele, főleg, amikor a nővérével közösen használt albérletben egyedül marad egy hétre. A lány paranoiája egyre jobban elhatalmasodik rajta, egészen odáig, hogy már nem tudja megkülönböztetni mi a valós és mi nem. Tényleg megölte azokat, akik holteste ott hever a lakásban?

A 2020 Filmodüsszeia aktuális részében az Iszonyat című film kapcsán a következő kérdésekre próbálnak választ adni a podcasterek. Miért választotta Polanski Deneuve-öt erre a szerepre? Miért fogatta a híres rendező fekete-fehérben ezt a moziját? Mennyire számít horrornak az Iszonyat? Orvostudományi szempontból is korrekt, amit a filmben látunk a paranoiáról? Mi a különbség a végletekig szorongó és félőr Carol és nővére, a nem túl eszes, de annál tüzesebb Helen között? Helen szeretője, csélcsap házasember valóban vonzódik-e Carolhoz? Miért kezdi el Carol gyilkolászni az albérletükbe behatoló férfiakat? Hogyan oldotta meg Polanski a tökéletes horror-hatást egy viszonylag kis költségvetésből?

A műsort vezeti
2020 Filmodüsszeia
Csatlakozz a beszélgetéshez

A műsor további epizódjai

Error validating access token: Session has expired on Tuesday, 01-Aug-23 01:15:37 PDT. The current time is Tuesday, 27-Feb-24 23:20:31 PST.

Feliratkozás

Legutóbbi bejegyzések

2020 Filmodüsszeia 1. évadEpizód 6