Túl Coppola Apokalipszis most vagy Oliver Stone A szakasz filmjén már úgy gondolhattuk, hogy a fentiekhez hasonló számos vietnámos amerikai mozival ezt a háborús témát kimaxolta a filmes világ. Nem így van, Spike Lee az afro-amerikai rendező most – kissé a Rambo-szériához hasonlóan – veteránokat küld vissza Vietnámba. Az 5 bajtárs mégsem egy akciómozi, hanem egy talán kissé túl patetikus, túlagyalt történet arról, hogy mi a fontos az egykori harcostársak alkotta közösségben: a becsület, a barátság vagy az a láda arany, amiért visszatértek egykori küzdelmeik színterére. Senki ne lepődjön meg, amikor a film végén a zárójelenetben a Black Lives Matter aktuális szlogent skandálókkal néz szembe. 

A 2020 Filmodüsszeia két állandó speakere, Géczy Dávid filmrendező és Pöltl Oxi Zoltán újságíró a következő kérdésekre keresik a választ Az 5 bajtárs című film kapcsán. Spike Lee nem egyszer szociális és politikai érzékenységtől átitatott filmjei során ez az új produkció milyen helyet foglal el? Vajon mennyiben befolyásolta a film cselekményének alakításában a rendezőt az Egyesült Államokban kirobbant antirasszista lázadás? Milyen központi üzenetet szánt Lee ezzel a történettel? Tényleg elrontotta az akciójeleneteket vagy azok mégis csak profira sikerültek? Mennyiben lehet azonosulni a történet központi figurájával, a mindig kekeckedő, idegbeteg, de belső és külső küzdelmeiben nyílt és bátor Paullal? Miért idézi fel a rendező Martin Luther King alakját? Milyen erkölcsi, jogi vagy egyéb alapja van az amerikai veteránoknak a háborúban elásott CIA-s aranyszállítmány birtoklására? Milyen szerepet kapott Jean Reno a filmben? Ki a film legszimpatikusabb figurája?

A műsort vezeti
2020 Filmodüsszeia
Csatlakozz a beszélgetéshez

A műsor további epizódjai

Error validating access token: Session has expired on Tuesday, 01-Aug-23 01:15:37 PDT. The current time is Sunday, 21-Apr-24 22:58:38 PDT.

Feliratkozás

Legutóbbi bejegyzések

2020 Filmodüsszeia 1. évadEpizód 9