Október 31-én hunyt el Sean Connery, akinek közel ötvenéves filmes pályafutása számos világsikert hozott, de az, ami megalapozta ezt az nem volt más, mint James Bond figurájának megformálása. Connery 1962-ben, több mellékszerep eljátszása után húzta magára a keményöklű, sármőr 007-es ügynök szmokingját, melyet aztán hétszer viselt még. Eközben számos más filmben is szerepelt, illetve miután szögre akasztotta Bond elegáns ruháját, több olyan produkcióban is alakított, melyek például már nem az akciófilm kategóriát jelentették. A James Bond: Goldfinger című 1964-es filmjének kritikájával Sean Connery zseniális művészete előtt tiszteleg a 2020 Filmodüsszeia.

A podcast két állandó műsorvezetője, Géczy Dávid filmrendező és Pöltl Oxi Zoltán újságíró a következő kérdésekre keresi a választ a Goldfinger, illetve a James Bond-filmek kapcsán. Mennyiben voltak a Bond-filmek az aktuális nemzetközi politikai helyzethez igazítva? Miért kaphatta meg Sean Connery az első Bond-film főszerepét, hogy utána még további hat részen át ő legyen az etalon? Milyen tulajdonságokkal rendelkezik az Ian Flemming író által megálmodott ügynökfigura? James Bond valóban betegesen szexmániás? És belül tényleg lenézi a nőket? Milyen célja lehet a Bond-filmekben, így a Goldfingerben is szereplő bámulatosan szép hölgyek szerepeltetésének? A kultdarabbá váló, Connery-féle Bond-változatok, hogy maradhattak még a 90-es években is az ideális szériák? Van-e bármilyen fennköltebb üzenete a Bond-filmeknek a látványos akciójeleneteken túl? Mai szemmel nézve mennyire cikisek az 1964-es Goldfinger azon jelenetei, ahol a korabeli filmes trükköket alkalmazták? Hogyan váltak az idő előre haladtával egyre hatásosabbá a James Bond-filmek a főszereplő, a főgonosz, a női szereplők és a különféle Bond-jellegzetességek felvonultatásával?

A műsort vezeti
2020 Filmodüsszeia

A műsor további epizódjai

Error validating access token: Session has expired on Tuesday, 01-Aug-23 01:15:37 PDT. The current time is Sunday, 21-Apr-24 23:05:42 PDT.

Feliratkozás

Legutóbbi bejegyzések

2020 Filmodüsszeia 1. évadEpizód 20