A chicagói 7-ek tárgyalása

Eljött az idei Oscar-díjas, Oscar-díjra jelölt filmek szezonja. Géczy Dávid budapesti filmrendező és Pöltl Oxi Zoltán esztergomi újságíró nekiveselkedik és sorra veszi tehát a díjazás kapcsán leginkább figyelemre méltó produkciókat s alkotóikat. A sort A chicagói 7-ek tárgyalása című film nyitja, melyben a hippi- illetve ellenkultúra ütközik a regnáló hatalommal, melynek vaskalapos és koránt sem törvénytisztelő képviselője a hét flótás perének bírója. A film az Eper és vér nyomdokain járva, de valamelyest az ezredforduló utáni évtizedek Amerikájához igazodva mutatja be a demokratikus jogaikkal élni akaró fiatal tüntetők és a hatalom bástyái mögé bújó politikai spekulánsok párharcát. A 2020 Filmodüsszeia két állandó házigazdája és megmondóembere ezúttal több, mint 60 évet utazott vissza az időben, hogy kiderítse: mennyire volt klassz polgárjogi harcos hippinek lenni az Egyesült Államokban egykor.

A podcast műsorvezetői a következő kérdésekre keresik a választ. Mit jelentett a hatvanas évek Amerikájában a fennálló hatalom elleni politikai és utcai küzdelem? A vietnámi háború mellett miért harcoltak a hippik? A film mennyiben szolgálja ki a Black Lives Matter és a cancel culture amerikai közéleti trendek elvárásait? Hogy lehet egy bíró ennyire elfogult, mint a film negatív főhősének számító alak? Milyen szerepet kapott az eredeti és megfilmesített történetben Allen Ginsberg beatnik költő? Mit keres Sasha Baron Cohen ebben a moziban? Mennyire érinti meg a mai amerikai és európai, akár magyar fiatalokat ez a film, főleg a tartalma miatt? Tulajdonképpen ki nyert meg ezt a pert? Kultuszfilmé válik-e A chicagoi 7-ek pere című alkotás?

A műsort vezeti
2020 Filmodüsszeia

A műsor további epizódjai

Error validating access token: Session has expired on Tuesday, 01-Aug-23 01:15:37 PDT. The current time is Tuesday, 27-Feb-24 21:52:53 PST.

Feliratkozás

Legutóbbi bejegyzések

2020 Filmodüsszeia 2. évadEpizód 14