Júdás és a Fekete Messiás

Martin Luther King és Malcolm X után Fred Hampton volt a 60-as évek legfontosabb afro-amerikai polgárjogi harcosa, bár igaz, Hampton a fegyveres alakulatokat is jelentő Fekete Párduc csoport vezetőjeként az amerikai hatóságok szemében végül is egy terroristavezérnek számított. A Júdás és a Fekete Messiás című film természetesen a 2013-ban létrejött, majd 2020-ban George Floyd fekete bűnöző rendőrök általi megölése miatt újra megélénkült Black Lives Matter mozgalomra reflektálva ad hangot újra az Egyesült Államokban kialakult faji alapú társadalmi konfliktusra. Hampton lázító, szervező tevékenységét rossz szemmel nézi az amerikai titkosszolgálat, ezért ráállítanak egy afroamerikai férfit, aki bizalmába férkőzve mindig mellette van, így rendszeresen ad le róla pontos jelentéseket tartótisztjének. Hampton és felesége, továbbá közvetlen harcostársai tragédiájának története Magyarországról nézve nem egy könnyű feladvány, a szabadságjogok őshazájában nem egyszer fegyverrel harcoló fekete kisebbség akciói és követeléseik jogossága minimum megosztóak.

Géczy Dávid budapesti filmrendező és Pöltl Oxi Zoltán esztergomi újságíró a 2020 Filmodüsszeia két állandó műsorvezetője mégis nekivág ennek a különleges és kényes témának, mely a Júdás és a Fekete Messiás című filmnek alapja. A podcast adás során számos kérdésre keresi a választ a két filmkópé, így többek között arra, hogy valóban éles veszélyt jelentette-e az amerikai társadalomra a Fekete Párduc csoport, illetve hogyan alakult a fehérek és feketék viszonya az USA-ban az elmúlt több, mint fél évszázadban, a Fred Hampton-hoz hasonló aktivistáknak is köszönhetően.

A műsort vezeti
2020 Filmodüsszeia

A műsor további epizódjai

Error validating access token: Session has expired on Tuesday, 01-Aug-23 01:15:37 PDT. The current time is Tuesday, 27-Feb-24 21:17:37 PST.

Feliratkozás

Legutóbbi bejegyzések

2020 Filmodüsszeia 2. évadEpizód 18